Kiállítás az első adriai szállodákról

A századfordulón épült első adriai szállodákról nyílt kiállítás  Abbáziában (Opatija), a Horvát Turisztikai Múzeumban. Ante Stampalia, a város idegenforgalmi szervezetének vezetője az MTI tudósítójának a helyszínen elmondta: a tárlat az egykor elsőként épült hotelben, a ma már múzeumként ismert Villa Angiolinában nyílt meg május végén és látható egészen 2012-ig. Az épületet 1844-ben emelte egy olasz iparos, és az átadásával együtt kezdődött az adriai turizmus története, nem véletlenül alakították át a közelmúltban múzeumnak.

A több mint 160 éve, az Osztrák-Magyar Monarchia fénykorában indult beruházások közt van az első, gyönyörű parkkal is körülvett grandhotel, az 1884-ben átadott Quarnero - ma Kvarner -, majd egy évre rá az egykor Stephanie, jelenleg Imperial nevet viselő szálloda. Azonban nemcsak a Kvarner-öböl fényűző, a francia és az olasz riviéra szállodáival vetekedő színvonalú épületeiről emlékezik meg a tárlat, hiszen Pulától Crikvenicán át egészen Hvar-szigetig és Dubrovnikig jelentős számban épültek hotelek.

A kiállításon az egykori szállók hangulatát eredeti berendezési tárgyakkal idézik fel. A látogatókat egy korabeli recepció fogadja csilingelő kasszával, arrébb egy éttermi asztal porcelánokkal és ezüstneműkkel megterítve. Látható egy 18. század végi szobabelső is apró szeneskályhával és porcelán mosdótállal, de kialakítottak egy kávéházi sarkot is, ahol az egykori újságok másolataiba lapozhat bele az érdeklődő. Kézbevehető a Budapesti Közlöny egyik 1913-as lapszáma, de a fiumei (rijekai) kiadású A Tengerpart 1912. május 9-i kiadása is. Az üdülőhely magyar vonatkozásairól sokat mutatnak ez utóbbiban olvasható korabeli reklámszövegek, hirdeti magát például az egykori fiumei Deák és Hungária Szálló, akad benne férfiszabó és fodrász, sőt fogorvos hirdetése is.

A tárlaton a 18-19. század fordulójának idejéből való plakátok, levelek és számtalan képeslap is látható. Életnagyságúra felnagyított fotók mutatják be az abbáziai villamosközlekedés rég elfelejtett múltját is. Ante Stampalia elmondta: Abbázia idén kerek évfordulót is ünnepel, a Voloskótól egészen Lovranig húzódó, 12 kilométer hosszú sétaút, a Lungomare elkészültének centenáriumát. A mind felkapottabbá váló üdülőhelyen 1885-ben kezdték el építeni a part mentén végigvezető sétányt, ennek első szakasza négy év alatt készült el, majd 1911-ben fejeződött be a második szakasz, amellyel ma is használatos hossza véglegessé vált. 

Villa Angiolina és a kertje (Kép: www.opatija.net)