Májusi havazás Horvátországban!

Körülbelül 10-15 fokkal lett hidegebb a hőmérséklet Horvátországban vasárnap délutántól. A hirtelen jött lehűlés heves viharokat, komoly esőket és a hegyekben havat hozott magával. A havazás már vasárnap este megkezdődött a magasabb régióban. Horvátország egyik ismert síterepe, a Platak Ski Centar öt centiméter firss havat jelentett ma reggel. A síterep webkameráin még délelőtt is látható a tegnapi havazás nyoma, a hideg reggeli hőmérsékletek miatt a hó még nem tudott elolvadni. 

A meteorológusok jóslatai beteljesültek és a tengerpattól csak néhány kilométerre található Zavizan hegyen (1699 méter, Velebit hegység) is havazott. Reggel itt szokatlanul hideg volt az előző napokhoz képest, mínusz két fokot mért a helyi meteorológiai állomás. 

A havazás erős széllel párosult, ezért le kellett zárni a Split felé vezető A1-es aupályát Sveti Rok és Posedarje között, valamint a közelben található D54-es út egyik szakaszán sem lehetett közlekedni. 

Az időjárás Horvátországban is fokozatosan visszatér a szokásos medrébe. A hérfői 15-16 fokos maximumok (a tengerparton 20 fok) után folyamatosan emelkedik a hőmérséklet, és a hétvégére már ismét nyár lehet, akár 30 fokhoz közeli hőmérsékletekkel. 

Havazott a Platak síközpontban (Kép:www.platak.com)