FacebookTwitterRSS Feed

A brit Telegraph újság Šoltát Európa azon hat kevésbé ismert szigete közé választotta, melyeket feltétlenül érdemes felkeresni.

Solta kristálytiszta vizeAz évek óta csak utazásokkal foglalkozó és útibeszámolókat megjelentető Francesca Syz újságírónő által összeállított listán Šoltán felül a svédországi Marstrand városka, a görögországi Monemvasia, a szardíniai Isola la Maddalena, a világhírű St. Tropez melletti Ile de Porquerolles, valamint az egyik legnagyobb német sziget, az Északi-tengeren elhelyezkedő Sylt szerepel.

A brit újságírónő véleménye szerint egyrészt kopársága, másrészt pedig Split közelsége okán a turisták gyakran az ismertebb és távolabb fekvő szigeteket választják, méltatlanul a háttérbe szorítva Šoltát, amely a dalmát szigetvilág kellős közepén „érintetlen szépségében, a máig fennmaradt halászközösség és a virágzó szőlőskertek és olajfák” szigeteként maradt fenn.

A cikkből megtudhatjuk, hogy a splitiek gyakran menekültek Šoltára, mint például maga Diocletianus császár, „kinek 4. századi palotája Split kellős közepén a város egyik legfontosabb történelmi épülete”, aki gyakran járt el pecázni a Šoltán lévő Nečujam-öbölbe, ahol még gyógyfürdőt is építtetett magának. Az újságíró a sziget legszebb településének Maslinicár tartja, amely „az adriai partok egyik legvédettebb öblében telepedett meg”.

Šolta mindazoknak ideális, akik sallangmentes szigeti életre vágynak – így zárja sorait a brit Telegraph újságírónője.

Šolta a közép-dalmáciai szigetek csoportjához tartozik, keletről Brač, délkelet felől Hvar, északkelet felől pedig a szárazföld karéjozza. Az 52 négyzetkilométer területű sziget gazdag élő- és növényvilággal bír. Az őskortól fogva lakott, első ízben Kr. e. 4. században, Olyntha néven történik róla említés. A sziget telis tele van az ókorból és az ókeresztény korból származó építmények maradványaival, ám gazdag kultúrtörténeti örökségén túl Šolta jóval többet kínál az ideérkező turistáknak. A sziget eszményi a csodálatos, érintetlen természetben megtett sétákhoz és kerékpározáshoz. A halkülönlegességek rajongóit a Šešula-öböl és Maslinica várja, ahol a legszebb naplemente látványa fogadja a látogatót. A sziget egész hosszában jófajta bor és olívaolaj terem, míg a legjobb szállást Nečujamban, teniszpályákat pedig Stomorskában találunk. 

Forrás: Horvát Idegenforgalmi Közösség

Szállást keres? Egy próbát megér...