Horvátországban a turisztikai szezonon kívüli autópályadíjak lépnek érvénybe októbertől

A turisztikai szezonon kívüli, tíz százalékkal olcsóbb autópályadíjak lépnek ismét érvénybe Horvátországban október 1-jétől

 

Az idén július 1-jétől szeptember 30-ig nyári tarifát vezetett be a HAC a horvát autóutakon, de októberben ismét visszatérnek a szezonon kívüli díjszabásra.

A Zágráb-Split közötti autópályaszakasz díja ismét 181 kuna (mintegy 7580 forint) lesz, szemben a 200 kunás nyári tarifával. A Zágráb-Rijeka útszakaszon 70 kuna (2930 forint) a jegy ára. A magyar határtól a Zágrábig tartó autópályán pedig 44 kunát (1840 forint) kell fizetni.

Aki az ország keleti feléből utazik az Adriai-tengerre és Udvarnál vagy Drávaszabolcsnál lépi át a határt, valamint Eszéknél hajt fel az autópályára, Zágrábig most csak 122 kunát (5110 forint) fog fizetni.

A horvát kormány március közepén fogadta el az autópálya-kezelő vállalatok átszervezésére irányuló reformtervezetet, amely egyben az autópályadíjak növekedését vonta maga után. Az átalakítás április 3-tól öt százalékos autópályadíj-növekedéssel járt, valamint lehetőséget adott további 10 százalékos drágulásra a turisztikai főszezonban.

A horvát autópályák karbantartását és az útdíjszedést végző vállalat (HAC-ONC) adatai szerint a szezonális emelés nem csökkentette a forgalmat az autópályákon, a tavalyi évhez viszonyítva 5,6 százalékkal nőtt a forgalom és 13,6 százalékkal több bevételt könyvelt el a vállalat.

"Az említett intézkedések pozitív eredménye javított a vállalat likviditásán, és így önerőből tudta fizetni a hitelei egy részét, ezzel csökkentve az adósságot" - közölte a HAC-ONC.

Az emelés hátterében az állt, hogy a HAC kötelezettségei 5,2 milliárd euróra rúgnak. A cégnek csak az idén 1,14 milliárd euró törlesztőrészletet kell visszafizetnie, jövőre pedig még többet.