Pünkösd: Horvátországot megrohanták a turisták

Június elején szokatlanul sok külföldi utazott Horvátországba, jóval többen, mint a tavalyi év hasonló időszakában.


Bár Horvátországban a pünkösd nem munkaszüneti nap, de számos környező országban igen, az olaszok pedig június 2-án nem dolgoznak.

Június 2-án, pénteken 285 ezer külföldi érkezett Horvátországba. Ez 130 ezerrel több, mint tavaly június elején. A legtöbben Ausztriából, Németországból, Olaszországból és Szlovéniából érkeztek. A tömeg még szombaton is özönlött Horvátországba.

A szlovén-horvát határon átlagosan körülbelül fél órát kellett várakozni. A határon maximális létszámú személyzettel próbálták gyorsítani az ügyintézést. Körülbelül negyedórát kellett várni Neumnál, a beékelődött boszniai szakasz mindkét oldalán.

Szerencsére az autópályán nem alakultak ki hatalmas torlódások, bár erős volt a forgalom. Az A1-es autópályán Split felé a Mala Kapela alagútnál építkezés zajlik. Jelenleg csak az egyik alagútágban zajlik a forgalom. Az áthaladás leszűkül, mindkét irányban egy sávban lehet átjutni az alagúton.

A hajóforgalomban nem volt fennakadás. Egyrészt életbe lépett a nyári menetrend, amelyben már több járatot indítanak, másrészt a hajótársaság szükség esetén kisegítő járatokat indított. Erre szükség is volt Splitben, ahonnan nagyon sokan akartak a Brac-szigetre utazni. A hajótársaság, Jadrolinija, azt ígéri, hogy elég hajóval rendelkeznek, hogy a főszezonban se legyenek fennakadások. Csak az első hétvégén, 20-30%-kal megnőtt az utasok száma a spliti kikötőben.

Számos szálloda számolt be arról, hogy jelentősen emelkedett a forgalmuk tavaly júniushoz képest. Volt olyan isztriai szálloda is, amely megtelt az első júniusi hétvégén.

Forrás: jutarnji.hr