Dubrovniki libegő: vége a karbantartásnak, hamarosan indulhat!

A dalmáciai tengerparti város fölött magasodó Srdj hegy és az óvárosi Ploce kapu fölötti megálló között a közlekedő libegő kabinját tavaly novemberben szerelték le a drótkötélről. Ez a szokásos karbantartási munkálatok része, amelyet el kell végezni a szolgáltatás biztonsága érdekében.

A héten visszatértek a felülvizsgált kabinok és hamarosan felfűzik őket a szintén felülvizsgált drótkötélre. A tervek szerint március elejétől ismét közlekedhetnek a kabinok. 

A kabinos liftet 2010 júliusában adták át és hamar a turisták kedvencévé vált. A két ellenkező irányban közlekedő a két narancsszínű kabin, amely 30-30 kirándulót vihet egyszerre, és másodpercenként 6,5 métert tesz meg, óránként összesen 500 utast szállít. Az út a tetőre 4 percig tart és lélegzetelállító panoráma - az óváros és a tenger - fogadja a látogatót.

A korábban Dubrovnik szimbólumának számító drótkötélpályás felvonót - amelynek kapacitása 15 fő volt - 1969. július 21-én vehették birtokukba a kirándulók. Akkor ez a drótkötélpálya volt az első és egyetlen ilyen létesítmény az Adriai-tenger térségében.

A délszláv háborúban, 1991. október első napjaiban lebombázott dubrovniki libegőt hat évvel ezelőtt állították helyre, természetesen a mai kornak megfelelő modern műszaki megoldással. 

A tavalyi szezonban egy retúrjegy 108 kunába, egy útra szóló jegy 60 kunába került. Gyermekeknek hasonló jegyek (4-12 éves kor között) 50, illetve 30 kunába került 2015-ben.