Bántalmazta a fókát, kitiltották Horvátországból

A pulai strand egyik érdekessége a strandon békésen éldegélő mediterrán barátfókák. Gyakran kiúsznak a tengerből a partra, a strandra. Ilyenkor a hatóságok jól láthatóan elkerítik a területüket. Senkit sem bántanak, a látványukat mindenki szereti, különösen a gyerekek. Sajnos, a felnőttek néha durván bánnak velük. Gyakran előfordul, hogy részeg turisták azt hiszik, hogy jó móka, ha a farkánál fogva ide-oda húzogatják a szerencsétlen fókát vagy egyéb módon bántalmazzák őket. A pulai rendőrségnek elég sűrűn kell a fókák védelmében kivonulnia.

Legutóbb, tegnap, egy macedón állampolgár bántalmazta a fókát, és a hír ismét hatalmas felháborodást okozott a horvát médiában. A rendőrök elkapták a macedónt, akit a helyszínen (Gortanovai-öböl strandja) 1500 kunára (kb. 62 ezer forint) büntettek, amelyet egyből ki is fizetett. Kiderült, hogy a macedón illegálisan tartózkodott Horvátországban. Az összes bűnét összeadva, a macedón öt évig nem léphet be Horvátországba.

Azt is mondhatjuk, hogy még olcsón megúszta a mostani bűnét, hiszen Horvátországban ezért akár 30 ezer kunás (kb. 1,3 millió forint) büntetést is ki lehet szabni.

Egy korábbi felvétel egy korábbi hasonló esetnél a pulai strandon.

Szöveg és kép: tportal.hr