Foci VB az Adrián: a kocsmák hajnalig nyitva

Júniusban kezdődik a labdarúgó világbajnokság Brazíliában. A horvát vendéglősök azért lobbiznak, hogy mindenki élőben nézhesse az éjfélkor kezdődő meccseket is.

Az idei júniusi-júliusi futball világbajnokság legtöbb mérkőzése közép-európai idő szerint este hatkor és éjfélkor kezdődnek majd. Sokak kedvenc szórakozása a meccsnézés barátokkal együtt valamelyik bárban vagy kocsmában. A horvát vendéglősök most bajban vannak, hiszen az éjfélkor kezdődő mérkőzések alatt már be kellene zárniuk, így azt a vendégek nem tudnák erős sörözések közben megtekinteni.

Horvátországban a vendéglátóegységek nyitva tartását a helyi önkormányzatok szabályozzák, így a helyi vendéglátók most őket bombázzák a meghosszabbított nyitva tartásra vonatkozó kérelmeikkel. Néhány önkormányzat már döntött is ebben az ügyben. Az már biztos, hogy Splitben, azokon a napokon, amikor éjfélkor kezdődnek a mérkőzések, a bárok hajnal 3-ig tarthatnak nyitva. Van olyan (nem tengerparti) település is, ahol csak azokon a napokon lehet ilyen sokáig nyitva tartani, amikor a horvát csapat játszik.

Az önkormányzatok napokban mostanában hozzák meg a döntéseiket, de könnyen megjósolható, hogy a legtöbb településen mindenhol hajnal 3-ig lesznek nyitva a mérkőzések estéjén. 

A futball világbajnokságok egyébként nem a legjobb barátai a turisztikai szezonnak. Sokan nem utaznak el ilyenkor, hogy otthon élvezhessék a mérkőzéseket. Általában ilyenkor valamivel csökken a turisták száma. Az üdülőhelyeken tartózkodó és éjszakai pihenni vágyó vendégeknek pedig érdemesebb a csendesebb, a szórakozóhelyektől távolabbi szálláshelyeket keresni, hiszen ilyenkor (már) hatalmas az éjszakai élet egy hónapon keresztül. 

A brazíliai világbajnokságra a horvát csapat is kijutott. A nyitó mérkőzést éppen a házigazda brazilokkal vívják, június 12-én magyar idő szerint este 10-kor. El lehet képzelni micsoda őrület lesz akkor az adriai szórakozóhelyeken…  

Kép és szöveg: Slobodna Dalmacija