Az első tengeralatti régészeti múzeum Horvátországban

A helyi és a rijekai búvárklub ötlete nyomán valósult meg a víz alatti tárlat, amelynek sztárja Apoxüomenosz, az időszámítás előtti atléta bronzszobra. A leletet egy belga turista fedezte fel 1996-ban Losinj sziget közelében a tengerfenéken, két szikla között, a homokban.

A 192 centiméter magas fiatal sportoló szobrát 1999-ben emelték ki az Adriai-tengerből. Hét évig restaurálták, azután először Firenzében, a Palazzo Mediciben állították ki, ahol két hónap alatt 80 ezren voltak rá kíváncsiak.

Kép: Mali Losinj Idegenforgalmi Közösség

A 300 négyzetméter nagyságú területen a víz alatt 11 eredeti tárgy másolatát állították ki, az atléta életnagyságú szobra 12 méter mélyen van, emellett ugyancsak múzeumi replikák, köztük amforák, velencei ágyúmaradványok, öreg vasmacskák és más érdekességek láthatók a kiállításon - írta a Jutarnji List című zágrábi napilap.

A víz alatti tárlat a búvárklub számításai szerint 35 perc alatt végignézhető. A megnyitón búvárok filmet készítettek róla, és ezt vetítik a Losinji Múzeumban, ahol kiállításon láthatók a víz alatti régészetről készült legismertebb fotográfiák.

A horvát turisztikai minisztérium reméli, hogy ezzel a különleges víz alatti tárlattal megélénkül a búvárturizmus.