Hvar: tilos a fürdőruha és az alkohol közterületen

„Tiszteld Hvar település kultúráját, hagyományait és szokásait!” zárja sorait az a négynyelvű (horvát, angol, olasz és német) viselkedési útmutató, amelyet a helyi önkormányzat és a rendőrség képviselői nyomnak a turisták kezébe, amikor megérkeznek. Természetesen ezzel nincs is semmi baj, hiszen a normális együttléthez kapcsolódó írott és gyakran íratlan szabályok kerültek bele ebbe a rövid figyelmeztetőbe.

Csodás város és... (Kép: Hvar Tourist Board)

Vigyázz a város tisztaságára, tartsd tiszteletben mások pihenéshez való jogát, ne bömböltesd a zenét késői órákban és hasonló felszólítások az teljesen elfogadható kategóriába esnek.

A horvát sajtó két elemet emel ki a turisták részére kiadott Viselkedési Kódexből (ez a neve a brosúrának). Először is felhívják a látogatók figyelmét, hogy Hvar belvárosában öltözzenek fel mindig rendesen, tehát fürdőruhában vagy bikiniben nem ajánlott strand után átsétálni a város központján.

Hvar (Kép: Hvar Tourist Board)

Másodsorban megtiltják az alkoholfogyasztást közterületen, hiszen Hvaron van mindenfajta ízlésnek és pénztárcának megfelelő vendéglő vagy kiszolgáló helyiség, ahol ezt megtehetik.