Az átlagosnál három fokkal melegebb az Adria az Isztrián

Eléggé szeszélyes volt a május vége és a június az Isztrián. Június elején még havazott is az Ucka-alagút feletti hegyekben, a szokásosnál jóval hidegebb volt, a tenger el sem kezdett felmelegedni, de az utóbbi napokban mindent bepótol.

Egy hónappal korábban a szokatlanul kevés napsütéses óráknak is köszönhetően a tenger hőmérséklete az Isztriai-félsziget környékén 2 fokkal a szokásos alatt maradt. Az elmúlt napok erős napsugárzásának köszönhetően, különösen Isztria észak-nyugati partjainál nagyon gyorsan melegedett a víz, és tegnap Pulánál már 27 fokot mértek a tenger legfelsőbb rétegeiben.

Ilyen sekély vízben már nagyon kellemes lehet (Kép: www.istra.hr)

A Horvát Meteorológiai Intézet vízhőmérsékleti adatai, amelyet mi is és mások is átveszünk, a vízfelszín alatti 30 centiméteres mélységben mérik (ahol a víz legalább 180 cm mély), tehát ez a szokatlanul meleg 27 fok, vagy a többi részre jellemző 23-25 fok a legfelsőbb rétegre vonatkozik. Mindenesetre a sokévi statisztikákkal összehasonlítva, jelenleg 2-3 fokkal melegebb a tenger hőmérséklete az ilyenkor szokásosnál.

Kicsit mélyebbre menve már nem olyan nagy a különbség. Két méter mélyen most 21-23 fokos a víz, amely csak 1 fokkal melegebb az átlagnál, nyolcméteres mélységben pedig 19-21 fokos a víz, amely az Istriamet szerint már az ilyenkor szokásos érték.

Legutóbb 2006 júniusában fordult elő, hogy télies június eleje után kánikulai június vége következett, és ilyen gyorsan emelkedett a tenger hőmérséklete. Akkor az a furcsa és ritka eset történt, hogy a nyár legmagasabb hőmérsékleteit június végén mérték.