Minőségi szolgáltatásokkal javítana hírén a horvátországi Vir

A közelmúltban még a magyarok ingatlanjait is elbontották, most javítanának a hírnevükön.

Az évekkel ezelőtt az engedély nélkül épült ingatlanok kényszerbontásával elhíresült horvátországi Vir-sziget turizmusában magyar vendégekből volt a legtöbb a múlt évben is, a sziget egyetlen települése pedig a minőségi és egyedi turisztikai szolgáltatásaival akarja feledtetni az egykori negatív híreket.

Zdenko Micic, a helyi önkormányzat cégeként működő Vir Turizam turisztikai szervezet igazgatója az MTI-nek a helyszínen elmondta: tavaly több mint 93 ezer vendég érkezett a Zárához (Zadar) közeli szigetre, ahol a vendégéjszakák száma meghaladta az egymilliót. A több mint 12 ezer magyar turista a vendégforgalom 13 százalékát jelenti, és ezzel az első helyen áll a külföldiek között, bár a csaknem 88 ezer vendégéjszakát illetően csak a második a németek után.

A mindössze négyezer állandó lakosú szigeten és egyetlen településén összesen 21 ezer ingatlan található, ebből több mint ezer magyar tulajdonban áll. Az éveken át engedély nélkül, tömegesen épült apartmanok 2006-os kényszerbontása után mára túlnyomó részben legalizálták az ingatlanokat, nagy többségben már a vendégfogadás is legálisan történik - tette hozzá az igazgató.

Kifejtette azt is, hogy két évvel ezelőtt kezdték el a sziget idegenforgalmának teljes megújítását, a minőségi szolgáltatásokat és kínálatot helyezve előtérbe, és ennek első eredményei már megmutatkoznak. A turisztikai szervezet bevétele két év alatt a négyszeresére, 8 millió kunára (több mint 300 millió forintra) emelkedett, a 15 alkalmazott helyett már több mint 50 ember dolgozik a társaságnál.

Az egymilliót meghaladó vendégéjszakák révén Zára után Vir a második legjelentősebb turisztikai célpont lett a régióban, de idén már az első helyet célozták meg. A 15 százalékos beépítettségű szigeten 32 kilométernyi utat építettek ki az érintetlen természeti környezetben. Zára és Vir között kerékpárutat, a település központjában 150 szobás szállodát és sportlétesítményeket terveznek, de most nyitották meg a 132 éves, jelenleg is működő világítótoronyban a település első szállodáját.

Az Osztrák-Magyar Monarchia idején épült tornyot és környezetét bemutatva Zdenko Micic az MTI tudósítójának elmondta: a 4 szobában összesen 8 embert tudnak elhelyezni az ötcsillagos hotelben, amelyet az önkormányzati cég vett bérbe tíz évre. A lakott helytől 5 kilométer távolságra lévő építmény környezetbarát módon működik, az áramot napenergiával termelik, a vizet, amely a most épülő úszómedencét is ellátja majd, ciszternában gyűjtött esővízből tisztítják.

A hetente több mint 10 ezer euróért bérelhető apró luxushotelt félmillió eurós befektetéssel alakították át, és a számítások szerint 5 év múlva már megtérül a költsége. A szálloda szobáit a tavalyi átalakítás idején harmadáron már kiadták - az első vendégek éppen magyarok voltak -, a hivatalos nyitás után az első foglalás oroszoktól és norvégoktól érkezett.

A Vir Turizam igazgatója beszélt arról is, hogy terveik szerint a sziget 5 ezer kiadó ingatlanjából legalább 500-at hasonló színvonalú szálláshellyé fejlesztik, a minőségi átalakításokhoz a magántulajdonosok 50 százalékos, legfeljebb 5 ezer euró összegű vissza nem térítendő támogatást is igényelhetnek. Törvénymódosítást is kezdeményezett a viri turisztikai szervezet, hogy létrehozhassák Horvátország első, több mint 10 ezer ágyas "diffúz" szállodáját. Ez a gyakorlatban a magánapartmanok központi működtetését jelenti, vagyis a recepciót, az ellátást, a takarítást és minden egyéb szolgáltatást az önkormányzati cég biztosítaná.