Többéves rekordon a magyar turisták száma Horvátországban

Marin Skenderovic, a horvát állami turisztikai szervezet budapesti képviseletvezetője elmondta: a tavalyi egész éves, 360 ezres vendégszámot már szeptemberben túllépték, az eltelt 9 hónap alatt összesen 374 ezer magyar turista kereste fel az adriai államot.

A múlt évi 1,964 millió vendégéjszakát szintén meghaladták az első kilenc hónapban: szeptember végéig 2,096 millió vendégéjszakát töltöttek el a magyar turisták. A szakember hozzátette: 2007 óta nem volt példa arra, hogy meghaladta volna a 2 millió éjszakát a magyar vendégek horvátországi tartózkodása.

Az összesített adatok szerint a Horvátország számára legfontosabb 10 küldő állam között Magyarország most a 9. helyen áll a vendégek számát, a tizediken pedig a vendégéjszakákat illetően. A növekedés azonban a legnagyobb mértékű a 10 ország között, a magyar turisták száma ugyanis 9,4 százalékkal, az ott töltött idő hossza pedig 9,3 százalékkal emelkedett.

A magyar turisták adatai annak ellenére kimagaslóak, hogy a tavalyi szeptemberhez képest idén az elmúlt hónapban némileg visszaesett a forgalmuk. Közel 31 ezer magyar turista járt szeptemberben Horvátországban, 6,1 százalékkal kevesebb mint tavaly, miközben a 181 ezer vendégéjszaka csak kevesebb mint 1 százalékos csökkenést mutat.

Marin Skenderovic kifejtette: az adriai országban idén 9 hónap alatt 12,092 millió turista járt - közülük 11,018 millió volt a külföldi -, ami 4,2 százalékos bővülést, csak a külföldiekre vetítve pedig 4,5 százalékos növekedést jelent. Szeptember végéig 70,748 millió vendégéjszakát regisztráltak - ebből 64,759 millió volt külföldi -, s ez mindkét adatban mintegy 2,1 százalékos emelkedést mutat.

A képviseletvezető szerint az idén rendkívül dinamikusan emelkedő magyar adatokból akár az is következhet, hogy év végéig elérheti vagy legalábbis megközelíti a 400 ezret Horvátországban a magyar vendégek száma.