Dubrovnik: mégis engedik a Trónok harca meztelenkedését Dubrovnikban

Ahogy várható volt, előbb-utóbb kompromisszum született, Lena Headey színésznő meztelenül sétálhat Dubrovnik óvárosában.

Nemrégen kezdték meg Horvátországban a Trónok harca sorozat ötödik évadjának a forgatását. Már augusztus elején lehetett tudni, hogy van benne egy jelenet, amikor a filmbeli karaktert, Cersei Lannister-t, arra ítélik, hogy meztelenül sétáljon a város utcáján. A rajongók már előre dörzsölték a kezüket, a Cerei-t alakító Lena Headey egy hosszú sétát lejt majd Dubrovnikban – meztelenül.
Augusztus vége felé jött a hír, hogy a helyi püspökség nem engedélyezi a teljes jelenet forgatását. Az eredeti terv szerint Lena Headey a helyi Szent Miklós templom kapuján lépne ki meztelenül és elsétál a Sponza palotáig Dubrovnik sétálóutcáján, a Stradunon.

Miután az egyház megtiltotta, hogy a meztelen jelenetet a templom ajtóban forgassák, új tervet kellett kitalálni. A sorozat szerkesztői már a tiltás napján készen álltak egy másik tervvel, de túl sok változás nem lesz a forgatásban.

Az egyház kérését tiszteletben tartva nem lesz meztelenkedés a templomban, ezt a jelenetet műtermi körülmények között veszik fel. Nem marad el azonban a séta. A megállapodás és az engedély szerint a séta 100 méter messze kezdődhet a templomtól. Ez a rész amúgy is az önkormányzathoz tartozik, itt ők adják az engedélyt, nem az egyház.

Az amerikai Entertainment Weekly úgy tudja, hogy az ominózus jelenet forgatására szeptember vége felé kerülhet sor.

Horvátország egyébként teljesen megbolydult az utóbbi napokban, sokan kísérik a sorozat forgatásait, minden forgatási helyszínen tömegesen jelennek meg a rajongók.
A kompromisszum teljesen várható volt, hiszen Dubrovnik rengeteget profitált a sorozatból és nem szerette volna teljesen felbosszantani az HBO-t. Főleg azután, hogy az HBO bejelentette, hogy hamarosan megkezdik új stúdiójuk építését Dubrovnik mellett.

A turisták az egész világról érkeznek, hogy megnézzék a sorozat forgatási helyszínét. A horvát, de főleg a dalmát idegenforgalom, nagyon sokat profitált a forgatásból. Dubrovnikban ez már az idei adatokon is látszik, hiszen a vendégéjszakák rekordot döntöttek. Az idén már nyolc nappal korábban elérték a bűvös kétmilliomodik vendégéjszakát, mint tavaly.