Horvát kempingek az ADAC útikalauzában

Adriai kempingeket válogattak be a német autóklub, az ADAC Camping Caravaning Führer című kempingkalauzába.

Képünk illusztrációA német autóklub, az ADAC Camping „Caravaning Führer” címet viselő kempingkalauza, amelyet sokan a kempingezők bibliájának tartanak, ismét kitűnő kemping-úticélként mutatja be Horvátországot, ahol nemcsak a természeti környezet gyönyörű, de a kempingek is a színvonal folyamatos javítására törekednek.

Az ADAC munkatársai elsősorban az Isztriai-félszigeten és Észak-Dalmáciában található kempingek kiváló szolgáltatásait dicsérik, s azt is hangsúlyozzák, hogy a horvát kempingekben egyre több a minőségi, kiváló felszereltségű kempinghely. Az útikalauzban, amely idén ünnepli fennállásának 60. évfordulóját, összesen 103 horvát kempinget mutatnak be. Közülük 19-et külön szimbólummal jelöltek meg, amely azt jelzi, hogy ezekben a kempingekben az előző évhez képest jelentős fejlesztéseket hajtottak végre. Két horvát kemping a közelmúltban megkapta az útikönyv legnagyobb elismerését, a „Super Platz” (Kiváló Hely) jelzést, vagyis a vörös táblát. Egyikük a Park Umag kemping, amely már tavaly is kiérdemelte ezt a címet, valamint Zaton, amely már négy éve viseli a „Super Platz” jelzést. Idén mindössze 80 európai kemping kapta meg a „Super Platz” elismerést – mégpedig azok a kempingek, amelyek a tisztálkodási egységek, a kempingezőhelyek, a vendéglátóipari-kereskedelmi kínálat, a szabadidős kínálat és az animációs programok terén egyaránt átlagon felüli minőséget kínálnak.

A sárga táblát azok a kempingek kapják, amelyek kiemelkedő eredményt és jelentő újításokat mutattak fel, valamint jó benyomást tettek ügyfeleikre. Ezen kempingek listája a tavalyihoz képest nem változott: a zadari Zaton, az umagi Kanegra, Stella Maris, Park Umag és Finida, a poreči Lanterna és Solaris, a mali lošinji Poljana, a hvari Vira és az orebići Nevio büszkélkedhet sárga táblával 2010-ben. A horvát kempingek az ADAC idei útikönyvében átlagosan 2,45-ös osztályzatot kaptak. A német ellenőrök a legjobb értékelést (3,26) az isztriai kempingeknek adták, a legnagyobb fejlődést pedig a Zadar megyei kempingeknél tapasztalták. Ez utóbbiak 2,38-as osztályzatot kaptak. Az ADAC ellenőrei a kempingek rendezettségét, a rendelkezésre álló szolgáltatásokat, a kínált ételeket, befektetéseket, stb. vizsgálták. A horvátországi kempingek a legjobb eredményeket az ellátás és a gasztronómia terén érték el, utána következett a kempingezőhelyek minősége, a leggyengébb osztályzatot pedig az animáció kapta.

Horvátország idén is bekerült az ADAC kemping-útikalauzába is. A kiadványban bemutatott, 21 országban található 3500 kempingezőhely között 15 horvátországi kemping is található, kettővel több, mint a tavalyi évben. Ezen kempingek közül hat az Isztriai-félszigeten, hat Dalmáciában, kettő Likában, és egy a Kvarner-öbölben található. Az első isztriai pihenőhely, a poreštinai Katunán található Farm Pino szolgáltatásai minőségének elismeréseként elnyerte a „Komfort Stellplatz” (Komfortos Pihenőhely) jelzést. Ez volt az első kemping Horvátországban, amely megkapta ezt az elismerést. Európában összesen csaknem 100 kemping rendelkezik ezzel a címmel.

Európában jelenleg körülbelül hatezer regisztrált kempingezőhely található; az ADAC 2010-es útikönyvében összesen megközelítőleg 3500 szerepel közülük. A statisztikák szerint Európában közel hárommillió lakókocsi-tulajdonos található, és évente mintegy 90 ezer új guruló nyaralót vásárolnak az emberek. A legfontosabb holland kempingkalauzok egyike, az ANWB Campinggids idei kiadásában 82 horvátországi kemping szerepel. A legjobb értékelést a poreči Lanterna, Solaris és Ulika, valamint a vrsari Orsera nyerte el. A hat isztriai kempingben található medencék is maximális pontot kaptak. Ezek a poreči Lanterna és Zelena Laguna, a rovinji Valalta és Vestra, valamint a fažanai Park Umag és a Bi Village kemping területén található medencék voltak. Az „ANWB ajánlásával” címet a cresi Kovačine, a punati Konobe és Pila, a šibeniki Adriatic és a zadari Rio és Zaton nyerte el.

Forrás: Horvát Idegenforgalmi Közösség

Biztosítás kedvezménnyel?